Als iemand die dagelijks bezig is met creëren van beelden, tekst, websites, search en researchen, heb ik de afgelopen maanden flink geëxperimenteerd met verschillende tools om mijn workflow efficiënter te maken. Twee tools waar ik niet meer zonder kan, zijn ChatGPT en Perplexity. Beide hebben hun eigen unieke kwaliteiten, maar ze vullen elkaar ook goed aan. Ik deel hier even mijn ervaringen, de voor- en nadelen van beide tools, en waarom ik uiteindelijk heb besloten om een betalend-abonnement te nemen op ChatGPT en de gratis versie
ChatGPT: creative wingman
Wanneer het aankomt op content creatie, staat ChatGPT met stip bovenaan mijn lijst. Het voelt bijna alsof ik een digitale collega heb die 24/7 klaarstaat om ideeën te brainstormen, teksten te redigeren of zelfs volledig uit te werken.
Ik ben nog wel een beetje een nerd ook die in de code van mijn websites durft te duiken of zelf html maakt voor mijn nieuwsbrieven, … of een nieuwe wordpress theme voor mijn website of een redirect script voor mijn oude site naar deze site.
Qua beelden, tja die maak ik liever zelf, tenzij het voor storyboards of moodboards is, dan vind ik het heerlijk om exact te kunnen tonen wat ik wil maken.


Voordelen van ChatGPT
1. Creatieve output: ChatGPT blinkt uit in het genereren van creatieve content. Van blogartikelen en sociale media-captions, leuke beelden tot complexe essays—het lukt altijd om een iets te maken die goed aansluit bij wat ik zoek en wil vertellen.
2. Persoonlijke aanpassing: Wat ik zo fijn vind, is dat ik de toon, stijl en structuur volledig kan aanpassen. Of ik nu een casual blog schrijf of een formeel rapport, ChatGPT kan het. Ik krijg de structuur en kan het zo verder pesonaliseren.
3. Snelheid: Waar ik soms uren zou doen over het structureren van een tekst, doet ChatGPT dit in minuten. Het geeft een eerste versie die ik kan finetunen.
Nadelen van ChatGPT
1. Beperkt in actuele kennis: Hoewel het geweldig is voor creatie, is het niet altijd up-to-date met de meest recente informatie. Soms krijg ik antwoorden die verouderd of onvolledig zijn.
2. Fijn-tunen kost tijd: De output is niet altijd 100% perfect. Soms moet ik behoorlijk wat aanpassen om het precies goed te krijgen, vooral bij meer technische of complexe onderwerpen.
Perplexity: Search & Research buddy
Als ik ChatGPT zie als mijn creatieve wingman is, dan is Perplexity mijn onderzoeksassistent, dat had ik al eens uitgelegd in een andere post . Deze tool is een geweldige bron om snel en gericht informatie te verzamelen. Vooral als ik feiten wil controleren of dieper wil duiken in een onderwerp, is Perplexity mijn go-to. Ook het spaces concept blijf ik geweldig vinden. Specifieke plekken om over bapaalde onderwerpen research te doen. Gezondheid, sport, techniek, technologie, …


Voordelen van Perplexity
1. Actuele informatie: In tegenstelling tot ChatGPT is Perplexity wél gekoppeld aan live zoekresultaten, waardoor het veel beter is voor onderzoek en fact-checking.
2. Efficiëntie: Het werkt razendsnel en geeft me een overzicht van relevante bronnen zonder dat ik zelf eindeloos hoef te Googelen. Waardoor als ik wil gaan fact checken gewoon maar moet door klikken.
3. Bronvermelding: Dit is misschien wel het grootste pluspunt. Perplexity geeft links naar de originele bronnen, wat het super betrouwbaar maakt.
Nadelen van Perplexity
1. Minder creatief: Waar ChatGPT sterke creatieve vaardigheden heeft, blijft Perplexity een beetje “droog”. Het geeft vooral feiten en samenvattingen, maar het maakt geen mooie teksten.
2. Afhankelijk van zoekresultaten: Soms merk ik dat de output beperkt is door de beschikbare bronnen. Als iets niet goed gedocumenteerd is online, krijg ik ook geen goede resultaten.
Waarom ik koos voor ChatGPT Pro en de gratis versie van Perplexity
Na maanden van experimenteren en het combineren van beide tools, heb ik besloten om een Pro-abonnement te nemen op ChatGPT. Waarom? Omdat het de tool is die ik het meest gebruik en waar ik het meeste waarde uit haal. De Pro-versie biedt snellere responsen, toegang tot GPT-4 (wat nóg beter presteert dan de gratis variant) en hogere limieten. Dit maakt het voor mij de perfecte keuze om mijn content creatie naar een hoger niveau te tillen. ook de verschillende
Met Perplexity blijf ik werken voor onderzoek en fact-checking, eigenlijk heeft het volledig mijn google vervangen. Maar daar heb ik meer dan voldoende met de gratis versie. En ik blijf wel een fan van de spaces waar je vragen over bepaalde onderwerpen kan groeperen en zelfs delen met anderen.
Conclusie
Als je twijfelt tussen ChatGPT en Perplexity, hangt de keuze vooral af van wat je nodig hebt. Heb je een creatieve partner nodig? Ga dan voor ChatGPT. Zoek je een efficiënte onderzoekshulp? Dan is Perplexity de beste keuze. Maar eerlijk? Waarom kiezen als je beide kunt gebruiken? Samen vormen ze een krachtig duo dat mijn werk makkelijker én leuker maakt. En dat Pro-abonnement op ChatGPT? Geen seconde spijt van gehad. 😊
En als ik nog één tip mag geven, als je compleet wil zijn voeg dan Notebook LM ook toe aan je AI Toolset. dan ben je ook over je eigen content AI – Lord of the Rings!