Ik ben de laatste tijd helemaal in de ban van Perplexity AI, dat is mijn go-to research & search tool!
Als je op zoek bent naar een AI-tool die je helpt bij je dagelijkse zoektochten op het internet, dan is Perplexity zeker het overwegen waard. Ik vertel je waarom en hoe het zich onderscheidt van de bijvoorbeeld ChatGPT.
Een slimme zoekmachine op steroïden
Eerst en vooral, Perplexity is geen gewone chatbot. Het is eigenlijk een hyper zoekmachine die artificial intelligence gebruikt om u de beste antwoorden te geven. In plaats van gewoon wat links te tonen, geeft Perplexity u een mooi samengevat antwoord op uw vraag. En het beste? Het haalt zijn informatie uit de meest recente bronnen op het internet.
Altijd up-to-date
Perplexity’s grote voordeel is dat het altijd de laatste nieuwe informatie gebruikt. In tegenstelling tot vb ChatGPT, dat maar tot een bepaalde datum is getraind, surft Perplexity echt op het web om u de meest actuele antwoorden te geven. Dat is superhandig als je op zoek bent naar de laatste nieuwtjes of ontwikkelingen binnen een bepaald onderwerp.
Bronvermelding!
Een ander groot voordeel van Perplexity is dat het altijd zijn bronnen vermeldt.
Zo kan je zelf nakijken waar de informatie vandaan komt. Bij ChatGPT is dat vaak een beetje gissen, maar Perplexity laat u zien waar het zijn wijsheid vandaan haalt. Handig als je wat dieper wilt graven of de betrouwbaarheid wilt checken.
Spaces: De Geheime Saus van Perplexity
Naast alle andere functies heeft Perplexity nog één grote troef : Spaces.
Dat is echt een game-changer voor wie gestructureerd wil werken met AI.
Wat zijn Spaces precies?
Spaces zijn eigenlijk gepersonaliseerde digitale ruimtes waar je:
- Documenten kunt verzamelen
- Onderzoeksprojecten kunt opzetten
- Informatie kunt bundelen
- Samenwerken met collega’s of teamleden
Praktische Voordelen
- Projectbeheer
- Alle informatie op één plek
- Makkelijk te organiseren
- Overzichtelijk per thema of project
- Kennisdeling
- Eenvoudig te delen met anderen
- Realtime samenwerking
- Gestructureerde informatieverzameling
Uniek
ChatGPT en andere AI tools hebben momenteel geen vergelijkbaar systeem voor projectmanagement en kennisdeling. Perplexity Spaces vult hier echt een gat in de markt. Absoluut de moeite waard om te verkennen!
Nadelen
De gratis versie van Perplexity AI heeft inderdaad enkele praktische nadelen ten opzichte van de betaalde Pro-versie:
- Beperkte toegang tot geavanceerde AI-modellen: Gratis gebruikers hebben geen toegang tot de nieuwste en meest geavanceerde AI-modellen zoals GPT-4o en Claude 3
- Gelimiteerd aantal Pro-zoekopdrachten: Gratis accounts zijn beperkt tot slechts 5 Pro-zoekopdrachten per dag, terwijl betalende gebruikers er 300 krijgen
Ik heb wel nog mooit pro opdrachten gebruikt. - Geen beeldgeneratie: De gratis versie biedt geen mogelijkheid om afbeeldingen te genereren of te analyseren. Op zich vind ik dat niet zo erg want daar gebruik ik Adobe Firefly voor.
- Geen documentanalyse: Het uploaden en analyseren van documenten zoals PDF’s en CSV’s is niet beschikbaar in de gratis versie. Dat is inderdaad beter in Chat GPT, maar voor zulke zaken gebruik ik toch liever Notebook LM.
- Beperkte AI-modelkeuze: Gratis gebruikers kunnen niet kiezen tussen verschillende AI-modellen voor specifieke taken
- Minder gedetailleerde resultaten: De standaard zoekopdrachten in de gratis versie leveren minder diepgaande resultaten op dan de Pro-zoekopdrachten
- Geen toegang tot geavanceerde functies voor contentcreatie: Functies voor het verbeteren van de inhoudskwaliteit zijn beperkt in de gratis versie
Wanneer kies ik voor wat?
Nu, ik wil niet zeggen dat ChatGPT waardeloos is. Verre van! Het heeft zeker ook zijn sterke punten. Als ik creatief wil schrijven of code wil genereren, dan is ChatGPT nog steeds mijn go-to tool. Maar voor al mijn zoek- en onderzoekswerk? Dan kies ik toch voor Perplexity.
Sowieso is het altijd belangrijk om niet op één paard te wedden, ik wissel mijn searches dus af tussen Chat GPT en Perplexity, maar de spaces doen met toch liever terugkeren naar Perplexity.