Persoonlijke AI-assistent

Vanuit mijn digitale nieuwsgierigheid ben ik altijd op zoek naar tools die mijn leven gemakkelijker maken. Enter Notebook LM, de AI-assistent van Google en gratis. Ik ben al een tijdje bezig met te kijken hoe ik AI op een consequente en constructieve manier kan gebruiken in mijn leven. Ik heb al een aantal tools die ik dagelijk gebruik.

Tot voor kort was ik op zoek naar iets wat niet telkens het hele internet ging afschuimen maar zich op beperkte data focuste. De hoofdreden hiervoor was mijn cursus Arabisch.
Onze cursus bestaat uit 3u les per week en dan een groot stuk zelfstudie en oefeningen. Daar ga je dus vaak op zoek naar online vertalingen en oefeningen. Het probleem was dat het grote internet dan resultaten geeft en antwoorden die we eigenlijk nog niet geleerd hebben.
Notebook LM maakt het mogelijk om om alle PDF’s, Youtube video’s, etc van de lessen te uploaden en op basis daarvan analyse, opzoekingen of oefeningen te genereren. En eenmaal dat ik doorhad dat ik mijn eigen knowledge base o opbouwen heb ik er snel nog een aantal aan toegevoegd.

Een aantal voorbeelden van hoe ik Notebook LM gebruik:

Een taal leren

Van onze prof krijgen wij wekelijks PDF’en met de leerstof van die week. Ook hebben we in het begin van het jaar een uitgebreide cursus gekregen met alle informatie. Ik gebruik Notebook LM om

  • Opzoekingen: op woorden en vertalingen of vervoegingen van werkwoorden
  • Woordenschat / Werkwoorden oefenen: ik vraag om quizvragen of oefeningen te genereren over de Arabische woorden en grammatica die ik heb geleerd.
  • Uitspraak verbeteren: Door telkens bij de vertaling er ook phonetisch bij te vragen.
  • Vocabulaire document opbouwen: Een overzicht maken van alle vocabulaire en werkwoorden die we geleerd hebben met vertaling en phonetisch uitsprak.

Op gebied van prompts / vragen aan AI is het een beetje leren en zoeken. Ik heb in de Notes sectie een note gemaakt waar ik mijn Prompts bij houd en verder finetune als ze beter resultaten geven.

Belangrijk, je kan bronnen aan en uitvinken, wat wil zeggen dat ze mee in de zoekopdracht komen of niet. Als ik gericht wil oefenen op wat we tot nu toe geleerd hebben. Vink ik de bron “volledige cursus uit”, anders krijg ik ook weer antwoorden die we pas later op het jaar gaan leren.

Familiechroniek organiseren en researchen

Zowel mijn oom als mijn vader hebben jaren aan onze Stamboom en Kroniek gewerkt. Eenmaal in Notebook LM geupload kan je:

  • Verbanden leggen: Door verschillende familiedocumenten te uploaden, kan NotebookLM helpen om verbanden te leggen tussen gebeurtenissen en personen.
  • Tijdlijnen creëren: Vraag de AI om een chronologische tijdlijn te maken van belangrijke familiegebeurtenissen.
  • Onderzoeksvragen genereren: Laat NotebookLM suggesties doen voor verdere vragen om de familiegeschiedenis uit te diepen.
Een antwoord op de vraag hoe de oorlog onze familie heeft beïnvloedt.

Andere toepassingen

Zo ondertussen hebt u wel door dat de mogelijkheden legio zijn en dat ik hier ” just barely scratching the surface”. Nog een aantal andere velden waar ik Notebook LM op gebruik.

  • Camera handleidingen: Snel features of errors opzoeken
  • Health data: recentelijk uitgebreide onderzoeken gedaan en hier kan ik alle docs verzamelen en analytische vragen cross document stellen
  • Translation: Ik zit in een “Discussie” over auterursrechten: deze tool helpt mij de buitenaardse lingo van advocaten en FOD financieën ten analyseren en te vertalen naar mensentaal.

Mobile App

En het leuke is dat al deze data en info ook via een mooie interface op je smartphone beschikbaar is. Er is geen App voor handen in de respectievelijke Play Of App-store. Maar via de website kan je een Mobile page als app installeren op je smartphone die heel smooth werkt.

Tips voor optimaal gebruik

Om het meeste uit NotebookLM te halen, hier enkele praktische tips:

  1. Begin klein: Start met het uploaden van je tien meest recente documenten in één notebook.
  2. Verken met voorgestelde vragen: Gebruik de door NotebookLM gegenereerde vragen om je materiaal te verkennen.
  3. Experimenteer met formats: Vraag om informatie in verschillende vormen, zoals lijsten, tabellen of samenvattingen.
  4. Maak gebruik van audio-overzichten: Laat NotebookLM je documenten omzetten in audiogesprekken voor multitasking.
  5. Houd de bron in de gaten: Let op de bronopmaak om nauwkeurige informatie te garanderen.
  6. Taal: doet er niet toe, de tool antwoord in de taal vanje browser maar je kan gerust vragen in het Nederlands, Frans of weet ik veel wat stellen.

Of je nu een taal leert, je familiegeschiedenis onderzoekt of je camera beter wilt begrijpen, NotebookLM kan echt een waardevolle add-on zijn. Door slim gebruik te maken van deze AI-tool, kun je tijd besparen, dieper inzicht krijgen en je productiviteit verhogen.