Boeken
Society
Skin in the Game – Nassim N. Taleb
Moeilijk om te beginnen beschrijven wat dit boek met mij heeft gedaan. De meest praktische en filosofische maar vooral kritische benadering op de werking van onze samenleving in al zijn aspecten. Dit boek heeft voor mij veel gevoelens, vaststellingen en contradicties over het leven die ik niet kon verwoorden, tastbaar gemaakt. Dit was één “Aha Erlebnis” voor mij.
The Fountain Head – Ayn Rand
Dit boek is samen met Skin in the Game van Nassim N. Taleb hetgene die me het meeste hebben geholpen om mijn visie op de samenleving te concretiseren. Dingen die ik altijd gevoeld of ervaren hebben zijn door De Amerikaans Russische in de jaren 50 -60, uitvoering beschreven en onderlegd. Dit boek samen met haar Magnus Opus, Atlas Shrugged, zijn de grondleggers van haar Objectivisme, een filosofische strekking die uitgaat van de kracht & het recht van het individu. Wonderbaarlijk hoe zij in die periode zo’n een maatschappelijk accuraat wereldbeeld schets dat decennia later nog steeds koppen met spijkers slaagt.
Atlas Shrugged – Ayn Rand
Het Magnus Opus van Ayn Rand en een verdere detaillering maar ook uitbreiding van haar ideologie. Waar ze in The Fountain head haar filosofie toepaste op een specifiek vlak, werkveld van de samenleving, past ze dit in Atlas Shrugged op een volledige samenleving toe. Fictief verhaal, science fiction uit het verleden maar ó zo de vinger op de wonde. Voor mij zijn deze twee boeken van haar, samen met Skin in the Game, de puzzel die mijn visie op de samenleving vertalen. Waar wij als samenleving méér en méér het individu onderschikken als onderdeel van het geheel, plaatst zij het individu als principale drijfveer van de samenleving.
Self
Eudaimonia & Essentialism – Quinto Grecco
Een tweeluik dat me enorm veel inzichten heeft gegeven over mijn eigen gedragingen. Dat me leert hoe ik met externe en interne impressies kan omgaan en vooral hoe er op te reageren. Dat er tussen actie én reactie een hele wereld van mogelijkheden ligt. Met focus op zelfbewust zijn, zelfbeschikking en eigenwaarde.
Deze twee boeken geven je praktische tips en duiding omtrent de Stoïcijnse filosofie.
Atomic Habits – James Clear
Ook al heb ik al een stevige basis in structurele routines opgebouwd in mijn leven, dit boek gaf me het inzicht hoe belangrijk een kleine wijziging is om nieuwe routines op te starten. Ik geef eerlijk toe dat ik ongeveer 75% van het boek heb gelezen omdat het dan op een te ruim en strak niveau werd getrokken. Maar de eerste 75% staat boordevol interessante tips, structuren en inzichten om je leven in kleine stapjes volledig om te keren.
The 5AM Club – Robin Sharma
Dit boek vat een beetje samen wat ik over de jaren heen heb opgebouwd omtrent mijn ochtend routines: Fysiek, mentaal, mindset en geest. Het heeft mij visie geconcretiseerd over hoe belangrijk impactvolle “me time” in de ochtend is. Het geheel is inhoudelijk heel sterk gebracht en op een leuke verhalende manier gebracht waardoor het lichter verteerbaar is dan bijvoorbeeld een “Skin in the game”. Het Amerikaanse sausje is het enige minpunt in dit verhalende schrijven maar de inhoud overklast dit dan wel weer.
Filosofie voor een weergaloos leven – Lammert Kamphuis
Ik ben een grote fan van de stoïcijnse filosofie. Er zijn heel veel boeken die proberen op een eenvoudige manier deze op een hedendaagse manier te kaderen of samen te vatten. Van alle boeken die ik daarover heb gelezen doet deze het eigenlijk het beste. En omdat het door een Nederlander is geschreven is het nog eens extra fijn om het eens in je moeder taal te lezen. De beste samenvatting of introductie tot de Stoïcijnse filosofie. (Samen met Eudaimonia & Essentialism )
Op weg naar vrijheid – Lammert Kamphuis
Waar zijn eerste boek zich richt op de toepassing van onderander de stoïcijnse filosofie op je algehele leven, een gids voor je benadering van het leven als het ware. Daar diept dit boek zich eerder op de moeilijker momenten die je pad kunnen kruisen in het leven: Dood, een relatiebreuk, angsten, ontslag, … Waardevol en zeker ene goeie aanvulling op het eerste boek of een aanrader als je met iets worstelt in het leven.
The Almanack of Naval Ravikant
Een heel interessant figuur en ik herken veel van zijn levensfilosofie in wat ik de afgelopen jaren (na mijn burn-out) heb geprobeerd te bereiken. Ik zie veel stoïcijnse filosofie en essentialisme in zijn denken. Hij verwijst ook naar het belang routines en het Keto- en of Paleo-dieet. Ik ben blij met dit boek omdat hij al mijn bevindingen coherenter heeft gemaakt, zodat ze ook voor mij logischer zijn en ze bevestigen dat ik op de goede weg ben. Ik heb het eerste deel van het boek, over hoe je rijk kunt worden overgeslagen. Misschien lees ik dat later, maar dat is niet mijn voornaamste doel in het leven. Maar omdat zijn kijk op het leven zo wijs is, kan het interessant zijn om dat later te lezen. Het idee erachter is misschien anders dan ik veronderstel.
Dit is een boek zijn dat ik zo nu en dan ga herlezen om mijn focus te behouden of me weer op het goede spoor te krijgen! Net als Enchiridion van Epictetus
Simple Living – William V. Grebenik
Er zijn heel veel boeken over simpeler leven, minimalisme etc geschreven. Daar wordt soms oeverloos uitgewijd over bepaalde themas. Als je even gewoon de essentie in een dertig tal paginas wil lezen dan is dit boek je beste starters gids. En als het je aanspreekt dan worden die andere ellenlange boeken ook interessant. Maar eerst door de essentie geraakt worden.
Social
What every body is saying – Joe Navarro
Een heel interessant boek waarin de non verbale communicatie van ons lichaam in een duidelijk leesbare legende wordt gegoten. Context is zeker nodig maar de signalen zijn eenmaal je ze doorhebt héél duidelijk aanwezig en te lezen.
Lijkt me een must read voor iedereen die moeilijkheden andere mensen te lezen maar eigenlijk gewoon voor iedereen. Leer wat je gesprekspartner eigenlijk zegt, ondanks de woorden of de ogen.
Health
Pure, white and deadly – John Yudkin
Een eye opener van formaat over hoe suiker in al zijn vormen ons lichaam (en geest) vergiftigd. Traag maar zeker. Voor mij loopt de vergelijking met sigaretten één op één op. Trage maar zekere killer. Soms gaat dit boek wat diep in wetenschappelijk onderzoek maar de rode draad blijft een duidelijk en coherent verhaal.
The Case against sugar – Gary Taubes
Samen met het hierboven vermelde boek de bijbel wat betreft inzichten op zowel op historisch, wetenschappelijk als sociaal vlak over suiker op ons als individu en samenleving.
“You cannot unsee this”
Podcasts
10 Simpele Vragen
10 simpele vragen is een kort interview format waarin ik 10 universele onderwerpen voorleg aan verschillende mensen. Hierin wil ik tonen dat elke mens, onafhankelijk van zijn achtergrond dezelfde thema’s voorgeschoteld krijgt in het leven.
Elk op zijn eigen moment en elk met zijn eigenbenadering.
De Spiegel
Een podcast als reactie op het overaanbod van perfectie en onafgebroken geluk dat we online waarnemen.
Waar we willen aantonen dat we allemaal ergens een gelijkaardig pad afleggen in het leven en dat er geen pieken zijn zonder dalen.
DarkNet Diaries
Over eyeopeners gesproken, de wereld die zich afspeelt achter uw de kabels van je wifi en computer modem is niet zo gestructureerd als uw bureaublad. This is the real internet. Wat ik vooral interessant vind is de ommekeer die de meeste cybercriminelen maken in deze verhalen.
Video’s
Awakening from the Meaning Crisis
Deze fundamentele serie ontrafelt de betekeniscrisis: het verlies van spirituele vitaliteit en het gevoel van ontkoppeling dat we ervaren met andere mensen, onszelf en de wereld als geheel. Deze serie biedt een historische genealogie – die 40.000 jaar geleden begint – die de opkomst en ondergang van betekenis in het Westen onderzoekt, en de filosofie, religie en wetenschap die dit hebben gevoed. John onderzoekt hoe mensen evolueerden tot betekenisgevende wezens, en waarom dit zo essentieel is voor onze cultuur en cognitie. Hij onderzoekt ook hoe de teloorgang van betekenisvolle wereldbeelden de weg heeft vrijgemaakt voor verschillende moderne kwalen, zoals onze politieke, milieu- en geestelijke gezondheidscrises, en de stijgende zelfmoordcijfers in Noord-Amerika en de rest van de wereld.
Awakening from the Meaning Crisis heeft internationale bekendheid gekregen. Het diepgaande betoog combineert filosofie, geschiedenis, antropologie, psychologie, neuro wetenschappen en taalkunde. Het onderzoekt de wijsheid (en dwaasheid) van het verleden om een intelligent antwoord voor de toekomst voor te bereiden.
The Magic Pill
Deze documentaire is de trigger die heel mijn visie op gezondheid op zijn hoofd heeft gezet!
A must see!
FAT: A documentary
Over de misvattingen omtrent natuurlijke vetten en hoe we historisch tot die conclusies zijn gekomen.