Sinds een aantal jaar ben ik zéér bewust bezig met mijn gezondheid, daar is een acute gebeurtenis voor nodig geweest om daar direct actie in te ondernemen. En gezondheid is voor mij een groeiend besef, proces en voortschrijdend inzicht geworden en vooral ruimer dan de som van meetbare elementen die de geneeskunde ons (al dan niet foutief) voorlegt. De eerste 40 jaar van mijn leven waren gebaseerd op ongezonde gewoontes, slecht én onregelmatig eten, geen routines, overmatig eten, slecht en onregelmatig slapen, … en vooral alles was gebaseerd om op karakter toch verder te doen. Ziek zijn en toch alles geven op het werk, last van de maag maar toch alcohol drinken en op restaurant gaan, vermoeid zijn en toch nog die jobs aannemen. Doorbijten, niet plooien, niet zwak zijn… signalen van lichaam en geest onderdrukken. dat resulteerde in veelvuldig ziek zijn, om de 3 maanden was ik minstens een week out van vermoeidheid ik had ook een constant onfit gevoel.
Dat kon niet blijven duren en uiteindelijk is de bom gebarsten en de schok zindert nog na, in de positieve zin dan wel. Nooit wil ik nog terug naar de situatie van voorheen.

Driedelig
Gezondheid is meer dan slechts een fysieke toestand, het is de balans tussen je fysieke, mentale en emotionele weerbaarheid. En weerbaarheid is het echt in een bijna een constant gevecht achter de schermen.
Je moet jezelf weerbaar opstellen tegen fysieke elementen: kanker, diabetes, reuma en andere levensstijl gerelateerde ziektes, bacteriën, epidemieën, een val met je fiets, een snijwonde met een verroest mes, luchtvervuiling, airco, pollen, …
Mentale weerbaarheid tegen de druk van buiten af en de druk die men zichzelf oplegt: social media, opinies, werk, relaties, opvoeding (krijgen en geven), vriendschappen, dromen, verwachtingen, sociale kaders, …
En zeker niet te onderschatten de emotionele weerbaarheid. Hoe je zelf omgaat met geluk, tegenslag, verdriet, angst, verlies, zelfbeeld, tekortkomingen, …
Die drie factoren bepalen je volledige gezondheid en beïnvloeden ook elkaar. Ik geloof dat er een sterke band is tussen je emotionele en mentale gezondheid die dan weer afstraalt op je fysieke gezondheid. En daarom werk ik ook actief aan die drie elementen: elke dag in mijn leven.
En om nog even terug te komen op dat banaal zinnetje “een constant gevecht achter de schermen”. Daar schuilt het gevaar net in. Het is een traag en geluidloos proces gezondheid. Het is zoals een lek in de iopenbare waterleiding , eenmaal je de straat ziet wegzakken zie je pas welke schade er onderliggend al weken, maanden of jaren heeft plaatsgevonden. En dan is de schade meestal al te groot om nog met wijziging van gewoonten iets te herstellen.
In de eerste plaats heb ik mezelf fysiek terug op het rechte pad getrokken, 20 kilo verloren initieel, en later nog iets meer. Ik hou er een strikte visie op na over wat ik eet en wat niet. Volg een strakke dagelijkse planning en probeer zoveel mogelijk te bewegen als ik kan: dagelijks wandelen, fietsen, … in de vroege ochtend beginnen met een work out. Al die zaken houden mijn fit en gezond, dat wordt zelfs bevestigd door de sjamaans van onze maatschappij. Een recente uitgebreide bloedtest gaf aan dat ik op alle vlakken goed scoorde in het algemeen aanvaarde referentiekader, in schril contrast met een test van een paar jaar eerder waar alle alarmbellen afgingen: lever, hart, nieren, etc… In topconditie zei mijn sjamaan! Dit onderdeel is eigenlijk het moeilijkste gedeelte van het gehele traject. Voeding is iets dat zéér scheef is getrokken in onze maatschappij en hoewel ik mijn ontdekkingen ver voeding niet kan ontkennen, blijft het een bijna dagelijks gevecht tegen de verlokkingen van onze voedingsgewoonten. Overal word je geconfronteerd met ongezonde voeding, anderzijds sterkt me dat mentaal door telkens néé te kunnen zeggen. En af én toe geef ik eens toe, héél af en toe.
Die fysieke fitheid zorgt er voor dat ik me emotioneel beter ging voelen, een beter zelfbeeld kreeg en terug dichter bij mezelf kwam, mezelf terug respecteerde. Ik ontdekte weer wie ik was en waar ik belang aan hechtte in het leven, welke waarden ik er op nahield, wat ik belangrijk vond in relaties, vriendschappen, werken, zelfontplooiing. Ik was niet meer bezig met mijn zelfbeeld te matchen aan wat er verwacht werd van mij, maar eerder de externe verwachtingen af te toetsen aan mijn zelfbeeld en of ik daar akkoord met was. Ik wist terug wie ik was en waar ik voor stond.
Doordat ik wist wie ik was, werd het ook eenvoudiger om mijn plek ten opzichte van mijn omgeving te evalueren. Ik werd weerbaarder in tegenslagen en gemotiveerder bij successen. Mijn drive ging niet meer ten koste van mijn fysieke energie maar werd er door gedreven en nog belangrijker ik wist waar mijn fysieke grens lag. Relaties, werk, mensen, situaties, … alles heeft nu een duidelijk emotioneel kader waar ik externe factoren en mezelf op kan benchmarken.
Dat geeft een gerust gevoel: ik durf keuzes maken, vrienden dichter naar me toe trekken of laten gaan, fouten maken en ze toegeven, discussiëren zonder te willen winnen, mezelf in vraag te stellen en bijte sturen, …


Dynamisch en tolerant
Bij bovenstaande wil ik wel een aantal kanttekeningen maken.
Respect
In de zoektocht naar gezondheid op fysiek, mentaal en emotioneel vlak is de kans groot dat je uitgesproken meningen tegenkomt of zelf formuleert. Het proces dat ik heb doorlopen is persoonlijk en hoewel de éne daar inspiratie uit kunnen halen, kan het voor de andere aanstootgevend zijn. Respect voor ieders opinie en ontdekkingsreis is cruciaal. En dan brengt me naadloos bij het volgende punt: waarheid.
Waarheid
Wat voor jou werkt werkt daarom niet persé voor iemand anders. Iedereen heeft in zijn zoektocht een paar kapstokken die ze aanzien als de essentie van hun koers/richting in het leven en die kunne haaks op die van iemand anders staan. Mijn buurvrouw is 92 jaar én zweert bij homeopathie, dat werkt voor haar en gezien haar mentale en fysieke fitheid zal ik de laatste zijn om dat haar af te raden. Haar waarheid is niet mijn waarheid. Zolang je maar eerlijk bent ten opzichte van jezelf omtrent je eigen waarheden.
Daarnaast zijn er ook zaken die algemeen aanvaard worden als waarheden. Gewoontes, aannames die via overdracht doorgegeven als waarheden, theoretische academische kennis die blindelings in de praktijk wordt neergezet, individuen die zich vastklampen aan hun waarheid en die proberen op te leggen aan anderen. Een waarheid is een momentopname en mag nooit blindelings aanvaard worden. School u informeer u, ook bij minder geïnstitutionaliseerde of voor de hand liggende bronnen. Bekijk alles kritisch en van meerdere kanten. Praat met mensen die ervaring hebben en niet enkel op louter academische kennis. En vooral hou niet halsstarrig vast aan één waarheid.
Flexibiliteit
En dat brengt ons dan bij de laatste belangrijke pijler omtrent gezondheid en dat is flexibiliteit. Gezondheid is een voortschrijdend inzicht dat continue om evaluatie vraagt, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Als iets niet flexibel is de kans groot dat het de tand des tijds niet zal doorstaan. Als je jezelf niet flexibel en open stelt naar nieuwe inzichten dan is de kans klein dat je emotioneel en mentaal kan groeien. Iets dat niet flexibel is breekt, vroeg of laat komt er een kracht die groot genoeg is om de weerstand te breken. Als je meebuigt kan je daarna weer recht veren en bijgeleerd hebben over een nieuwe kracht die invloed heeft op je leven. Als je gebroken op de grond ligt is dat moeilijker of een veel langer traject. Ik vind flexibiliteit op fysiek, emotioneel en mentaal vlak een van de belangrijkste pijlers in mijn zoektocht naar gezondheid, evenwicht en balans.
Gezondheid, op fysiek, mentaal & emotioneel vlak, en in jezelf en naar je omgeving , is voor mij één van de boeiendste zoektochten in het leven, met een open, kritische en flexibele geest te benaderen. Want soms zie je het bos niet meer door de bomen.