Oftewel: de goedkoopste en krachtigste allround laptop on the market!

Ik heb voor mijn werk nogal krachtige PC’s of laptops nodig. Foto en vooral video bewerking is een computer intensieve activiteit en dat vraagt om krachtige en helaas ook dure toestellen. Zeker nu er allerhande AI toepassingen geïntegreerd zijn in de beeldbewerkingspakketten is die performantie heel welkom. En dus ook zwaar en groot. Maar de helft van de tijd heb ik al die power niet nodig, soms moet ik gewoon mailen en wat berichten sturen, documentjes schrijven of wat researchen… En dan is het echt overkill om met een dure zware laptop over het straat te lopen sleuren. Maar het is ook niet slim om voor 600 of 900 euro een goedkopere laptop te kopen, dat is dan weer weggesmeten geld. Andere opties boden zich aan in de vorm van tablets maar daar ben ik niet zo een fan van: niet gebruiksvriendelijk of te duur voor wat het is.
De goedkoopste optie die ik kon vinden waren Chromebooks: laptops met Chrome OS op. Chrome OS vind ik fantastisch als operation system maar de laptops waar ze dat op verkopen zijn niet zo kwalitatief of compact. Na wat opzoekwerk op het internet kwam ik terecht bij Chrome OS Flex, weer dankzij Reddit!

Wat is Chrome OS Flex?

Chrome OS Flex is een lichtgewicht besturingssysteem van Google dat speciaal ontworpen is om oudere laptops nieuw leven in te blazen. Het is gebaseerd op Chrome OS, dat je kent van Chromebooks dus. Flex is gratis te downloaden en kan op een breed scala aan apparaten worden geïnstalleerd. Het draait soepel op oudere hardware en biedt dezelfde voordelen als Chrome OS: snelheid, veiligheid en eenvoud. Maar je hebt het voordeel dat je het op een laptop naar keuze kan installeren met betere specs zoals grotere SSD opslag, compactere format etc.

De voordelen van tweedehands laptops

  1. Kostenbesparend: Voor een paar honderd euro kun je al een degelijk toestel vinden.
  2. Duurzaam: Door een tweedehands laptop te kopen, draag je bij aan een circulaire economie en verminder je elektronisch afval.
  3. Veel keuze: Het aanbod is enorm, van ultrabooks tot krachtige werkstations.

Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar de Dell XPS 13 reeks, I7 met 512GB harde schijf (Model 9360).
Deze laadt ook op via een USB-C charger, dat maakt ‘m goedkoop en future proof.
Als je deze op de kop weet te tikken via marktplaats of 2e hands dan zit je weer snor voor een aantal jaren PC plezier. Ik heb er zo één weten op de kop te tikken voor 200 tot 250 euro. En ik werk daar nu al meer dan een jaar op. Je kan natuurlijk ook voor grotere schermen enzo gaan… Kijk vooral goed in de compatibiliteits-lijst van Chrome OS Flex of het model dat je wil kopen er tussen staat.

Waarom Chrome OS Flex en tweedehands laptops ideaal zijn

Oude laptops hebben vaak moeite met zware besturingssystemen zoals Windows 11. Chrome OS Flex biedt hier een uitkomst, want:

  1. Lichtgewicht: Het systeem vereist weinig middelen, waardoor zelfs oudere laptops vlot draaien.
  2. Snelle opstart: Met Chrome OS Flex start je laptop in seconden op.
  3. Veiligheid: Regelmatige automatische updates houden je systeem beschermd tegen virussen en malware.
  4. Cloud-gebaseerd: Je bestanden en apps worden in de cloud opgeslagen, wat ideaal is voor laptops met beperkte opslag.

Die cloudbased heeft ook het voordeel dat als je met je Google account inlogt op een nieuwe PC met Chrome Os Flex, hij gewoon je instellingen en configuratie overneemt. Nooit meer opnieuw instellen!

Nadelen van Chrome OS Flex

Hoewel Chrome OS Flex veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden:

  1. Beperkte offline functionaliteit: Aangezien het systeem sterk afhankelijk is van de cloud, zijn sommige functies beperkt wanneer je geen internetverbinding hebt.
  2. Beperkte compatibiliteit met software: Veel traditionele desktopsoftware zoals Adobe Photoshop of Microsoft Office werkt niet of slechts in beperkte mate op Chrome OS. Je bent vaak aangewezen op alternatieven zoals Google Workspace of webgebaseerde apps.
    In dat geval switch ik dan naar mijn zwaardere laptop, maar de laatste tijd betrap ik me er op dat ik vaak ook gewoon voor kleine Beeldbewerkingstaken gewoon de online software gebruik van Adobe. Works like a Charm! Ik heb voor alle tools die ik naast beeldverwerking gebruik een online alternatief gevonden. En aangezien ik op mijn Macs ook met de Google Chrome Browser werk worden die daar automatisch gesynchroniseerd.
  3. Geen ondersteuning voor zware taken: Voor intensieve toepassingen zoals videobewerking of gamen is Chrome OS Flex niet geschikt.
  4. Afhankelijkheid van Google-ecosysteem: Het systeem werkt het beste als je volledig geïntegreerd bent in de Google-wereld, wat een beperking kan zijn voor gebruikers die liever andere diensten gebruiken. Ik werk daar gewoon graag met dus…
  5. Als je een beetje tech-savy bent kan je trouwens een hele reeks apps wel installeren op het onderliggende linux platform van Chrome OS Flex,maar dat is zeker geen must!

Ik ben maar weinig van mijn tools/programma’s tegen gekomen die ik niet heb kunnen gebruiken op mijn Chrome OS Flex. De meeste tools hebben ook een webversie, die je via die webpagina dan weer als app kan installeren op je Chrome OS flex. Whatsapp, Instagram, Teams, Word, Excell…

Voor wie is dit ideaal?

  • Studenten: Betaalbaar en eenvoudig te gebruiken voor taken zoals tekstverwerking, presentaties en surfen.
  • Thuisgebruikers: Perfect voor e-mail, Netflix en online shoppen.
  • Kleine ondernemers: Een kostenefficiënte manier om je digitale workflow te beheren.
  • Digital Nomads

Wat ik denk?

Met Chrome OS Flex en een tweedehands laptop kun je voor weinig geld een performante en duurzame computer hebben. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Geef een oude laptop een tweede leven en geniet van een snelle, veilige en efficiënte machine. En eerlijk… Ik werk daar echt liever op dan eender welke andere laptop, dat heeft ook wel met het mooie design en compactheid van die Dell XPS 13 te maken, in combinatie met Chrome OS Flex natuurlijk.

Voor de doeners die thuis nog een oude laptop (of PC) hebben staan:

Hoe begin je eraan?

Stap 1: Kies de juiste tweedehands laptop

Zoek naar laptops die goed onderhouden zijn en minimaal 4 GB RAM en een Intel Core i3- of vergelijkbare processor hebben. Merken zoals Dell, HP en Lenovo bieden vaak betrouwbare toestellen die lang meegaan. Kijk vooral goed in de compatibiliteits-lijst van Chrome OS Flex of het model dat je wil omzetten er tussen staat.

Stap 2: Installeer Chrome OS Flex

  1. Download de Chrome OS Flex-installatietool via een USB-stick.
  2. Volg de installatie-instructies van Google.
  3. Binnen een half uur is je laptop omgetoverd tot een snelle, gebruiksvriendelijke machine.

Stap 3: Personaliseer

Voeg je Google-account toe en synchroniseer je apps, bestanden en instellingen. Alles wat je nodig hebt is slechts een paar klikken verwijderd.

Hier de gedetailleerde uitleg: het ziet er moeilijker uit dan het is.
Op 30 minuten is dat gefixt! Op eigen verantwoordelijkheid hé… 🙃